TOFUJEVI BURGERJI

Burgerji vseh možnih vrst in velikosti so preplavli svet. Njihov izvor ostaja neznanka, različic pa je toliko, kolikor je kuharjev, ki jih pripravljajo. Zakaj ne bi torej še mi sestavili svojega? Takšnega s sočnim tofujevim polpetkom, finimi šampinjoni, karameliziranimi paradižniki in mehko solato. S kruhom se tokrat ne bomo ubadali, je pa to lahko zanimiv izziv za naslednjič.
SESTAVINE
Paketek I Like Tofu Čili
paketek I Like Tofu Cvet soli
pol paketka I Like Tofu Dimljen
velika pest ovsenih kosmičev
različna sveža zelišča
2 šalotki (lahko tudi navadna čebula)
250 gramov šampinjonov
sojina omaka I Like Tofu Tamari
2 večja paradižnika
nekaj listkov mehke solate
veganska majoneza
polnozrnate bombetke
olivno olje
sladkor
sol
poper

PRIPRAVA

Pečico segrejemo na 180 °C, paradižnika dobro operemo in narežemo na mesnate kolobarje. Razporedimo jih po pekaču obloženim s pekim papirjem, popopramo, posolimo, pokapamo z oljem in posladkamo. Postavimo jih v segreto pečico in jih naslednjih 20 min opazujemo. Ko karamelizirajo in nekoliko dehidrirajo, so gotovi.

Šampinjone s čopičem očistimo in jih narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo nekaj olivnega olja in na njem začnemo s praženjem šampinjonov. Malenkost jih posolimo, da spustijo vodo. Med praženjem jih večkrat pomešamo. Ko voda povre, jih zalijemo z nekaj I Like Tofu Tamari sojine omake. Svetujemo vam, da jo najprej nakapate v kozarec in ji primešate malenkost vode, saj je zelo intenzivna. Ko so šampinjoni dobro popečeni in polnega okusa, jih odstavimo in pustimo da se nekoliko ohladijo. Medtem, ko pripravljamo gobe in čakamo na paradižnik, lahko poskrbimo za tofujevo maso.

V veliko skledo z rokami nadrobimo I Like Tofu Čili in Cvet soli. Dimljen tofu naribamo in ga primešamo ostalima dvema. V skledo dodamo še nasesekljani šalotki in sveža zelišča ter nekaj ovsenih kosmičev. Slednje dodajamo postopoma, po potrebi. Poskrbeli bodo, da polpetki ne bodo premokri. Maso z rokami dobro premešamo in iz nje oblikujemo 4 enako velike polpete. Na segretem olivnem olju jih popečemo do zlato-rjave barve. Solatne listke operemo in dobro osušimo. Iz hladilnika vzamemo majonezo in na pol prerežmo bombetke. Nato pričnemo z zlaganjem; najprej na spodnji del kruha namažemo majonezo, nanjo položimo solato, nato polpetko, karameliziran paradižnik in še šampinjone. Nekaj majoneze lahko namažemo tudi na zgornji del bombetke, da se bo burger malo bolje držal skupaj. Zraven bo super pasal kozarec dobrega piva, a to zagotovo že veste 😉

Nazaj na vse objave